Trap Town — een feest voor oren en ogen

In de nieuwe voorstelling “Trap Town” mixt Ultima Vez verschillende disciplines tot een geheel dat de som van de onderdelen en bij momenten zelfs het podium overstijgt. Wim Vandekeybus haalt zoals wel vaker zijn inspiratie uit de tropes van de klassieke mythologie, maar bouwde er zijn eigen verhaal mee.

Dat speelt zich af in het tijdloze dystopische kader van Trap Town, wiens bewoners in een jarenlang conflict rond eigendom van melk en honing verwikkeld zitten. Met dit fictieve verhaal neemt hij mens en maatschappij onder de loep, waardoor hij enkele rake observaties over ras, economie en politiek maakt.

Verwacht je echter niet aan een moraliserende les, maar eerder een feest voor oren en ogen. Hoewel de voorstelling een behoorlijk stevig aanwezig narratieve component heeft, wordt het visuele aspect niet achterwege gelaten. Met een klein leger figuranten nam Vandekeybus heel wat scènes op die doorheen de performance getoond worden en waarmee de dansers / acteurs interageren in een decor dat het verlengstuk van de filmset vormt. Deze architecturale constructie wordt op indrukwekkende wijze door de performers verkend.

Op scherm zien en door de boxen horen we een bekende oudgediende van Ultima Vez: Trixie Whitley. Zij keerde even terug naar de stal waar ze enkele van haar tienerjaren doorbracht door een gastrol in de film op zich te nemen en de muziek voor de voorstelling te leveren. Haar zachte timbre contrasteert sterk met de bij momenten desolate bewerking die Phoenician Drive aan haar nummers gaf, wat de sfeerschepping alleen maar verder ten goede komt.

Al deze ingrediënten maken van Trap Town een zinnenprikkelende cocktail die op 18 december in Schouwburg Kortrijk te proeven valt. Via de volgende link kan u nog kaarten boeken voor deze voorstelling: https://www.schouwburgkortrijk.be/voorstellingen/84

Ambassadeurs van Schouwburg Kortrijk pennen hun gedachten neer over voorstellingen, artiesten en repetitieprocessen.

Ambassadeurs van Schouwburg Kortrijk pennen hun gedachten neer over voorstellingen, artiesten en repetitieprocessen.