Door de ogen van Heleen Allary, (theater- en dansambassadrice van de schouwburg):

Bij Oorlog en Terpentijn gebeurt er ontzettend veel op het podium. Je weet niet goed waar eerst gekeken… Naast een prachtige tekst, verteld door Viviane De Muynck, krijg je ook dans, zang, muziek, beelden, maquettes, gevechten,… De muziek was heel intens en creëerde de gruwelijke oorlogssfeer die we tot in de zaal konden voelen. De andere elementen visualiseerden de oorlog en zorgden ook voor wat humor.

Eén van de hoogtepunten vond ik de gigantische maquette ‘Maria’ die in de lucht hing te dansen in het eerste deel van het stuk. Fantastisch mooi beeld! De levensechte hoestbui van De Muynck is lofwaardig. Wie kan zo realistisch hoesten?! De mankende verpleegster, gespeeld door Grace Ellen Barkey vond ik fantastisch. Zij was zonder twijfel samen met Viviane De Munck mijn favoriet.

Het stuk was erg pakkend en intens. De geur van gebak (chocoladetaart!) op het einde maakt het vreemd genoeg iets dragelijker en tegelijk ook weer een beetje absurd.

Deze hartbrekende zin uit het stuk ga ik alvast onthouden: “Sommige mensen leven niet lang genoeg om de schok van de liefde te ervaren”.

Ik had het gevoel dat het stuk erg werd gesmaakt door het Schouwburgpubliek. De mensen waren erg onder de indruk en ik hoorde achteraf reacties dat ze er oprecht van waren aangedaan. Na een stuk van 2 uur een staande ovatie bewijst dat het publiek een goede avond had.

Oorlog en Terpentijn: Jan Lauwers maakt een theaterbewerking van het meeslepende epos Oorlog en terpentijn van auteur Stefan Hertmans, met Viviane De Muynck in een hoofdrol.

Meer info over het stuk: https://www.needcompany.org/nl/oorlog-en-terpentijn

Ambassadeurs van Schouwburg Kortrijk pennen hun gedachten neer over voorstellingen, artiesten en repetitieprocessen.

Ambassadeurs van Schouwburg Kortrijk pennen hun gedachten neer over voorstellingen, artiesten en repetitieprocessen.