Mittem Wir Im Leben Sind / Bach6Suiten — Rosas

Door de ogen van Tom De Moor

Anne Teresa De Keersmaeker en Jean-Guillen Queyras, wereldtop in respectievelijk hedendaagse dans en cello, lopen een kale bühne op. Queyras neemt zijn instrument ter hand; De Keersmaeker opent de rug, steekt een vinger in de lucht en stipt een van de krijtcirkels op het vloerplan deels aan. Ze ruimt plaats voor Michael Pomero, die de dans inzet op de tonen van de eerste van Bachs zes cellosuites, die hier integraal bedanst zullen worden.

Franjeloos en sober wordt “Mittem Wir Im Leben Sind” ingezet, een voorstelling die zo veel krachtig talent verzamelt dat toeters noch bellen nodig zijn. Queyras brengt Bachs suites meesterlijk tot leven. Hij voert de complexe composities met technische perfectie én persoonlijke toetsen magistraal uit. De partituren werden in de achttiende eeuw quasi zonder spelaanwijzingen opgesteld, waardoor een amateur er radeloos in verdwaalt, maar een virtuoos de compositie zelf kan vervolledigen. De suites meanderen van frivoliteit naar dramatiek en voeren de monofone instrumentatie naar ongekende veelzijdigheid. Wanneer de vijfde suite — een overschouwing van de chaos die de dertigjarige oorlog in Duitsland naliet — quasi volledig van dans ontdaan uitgevoerd wordt, krijg je even een intiem samenzijn met enkel de muziek die de kracht van de compositie extra in de verf zet.

Niet dat die dans voor de muziek hoeft onder te doen. De Keersmaeker deed voor haar vijfde Bach-compositie een beroep op vier trouwe Rosas-leden die in de eerste vier suites elk hun eigen moment in de spotlight krijgen. Ze dansen solo’s die de barokbewegingen aan de basis van elke suite als vertrekpunt gebruiken voor een uitmuntende choreografie die perfect bij hun fysiek en lichaamstaal aansluit. Wanneer ze in de laatste suite samen aan de slag gaan, merk je echter meteen hoe sterk ze ook op elkaar ingespeeld zijn.

Doorheen de hele opvoering maakt De Keersmaeker met de regelmaat van de klok haar opwachting om een deel van de choreografie te counteren, complementeren of doubleren. Zo zet ze doorlopend haar signatuur onder haar compositie, die nogmaals herinnert waarom ze een van onze meest indrukwekkende exportproducten is, die aan postmoderne dans haar eigen twist gaf. Gaandeweg trekt ze cirkels en pentagrammen bij op het podium, waardoor ze inzicht verleent in het geometrische aspect van het maakproces van de voorstelling, waar niets een toevalligheid is. Toeval bestaat immers niet in een Rosas-stuk, waar elke beweging een voltreffer is. Deze “Mittem Wir Im Leben Sind’ is nogmaals een bekroning van onmetelijk talent en een lust voor ogen én oren.

Deze voorstelling stond op 21 februari 2019 in Schouwburg Kortrijk.

GEZOCHT! Sarah Bostoen maakt samen met 15 jongeren een herwerkte versie van haar eigen dansvoorstelling “Poetic Machine” Zin om hieraan mee te doen? Klik snel op onderstaande link voor meer info. https://www.schouwburgkortrijk.be/programma/474/Sarah_Bostoen/Workshopreeks_Sarah_Bostoen

Ambassadeurs van Schouwburg Kortrijk pennen hun gedachten neer over voorstellingen, artiesten en repetitieprocessen.

Ambassadeurs van Schouwburg Kortrijk pennen hun gedachten neer over voorstellingen, artiesten en repetitieprocessen.