Double-Bill met Sarah Bostoen en Michiel Vandevelde

Maarten Degezelle, stagiair bij Schouwburg Kortrijk in gesprek met Josiane Maet en dansambassadeur Sylvie Declerq over de double-bill Poetic Machine (Sarah Bostoen) en Andrade (Michiel Vandevelde). Deze twee dames zijn fervente dansliefhebbers.

Wat vonden jullie van de voorstellingen?

Josiane: “Ik was erg benieuwd naar vanavond. Normaal gezien ben ik niet zo’n fan ben van solo’s omdat ik vooral de relatie tussen de verschillende dansers wil zien. Andrade was minder mijn ding. Er zat niet zoveel variatie in de choreografie en ik had last van het felle licht in het 2e deel. Daarom heb ik meer genoten van Poetic Machine. Ik probeer steeds verbanden te zoeken tussen de dans en de muziek en dat was gemakkelijker bij deze voorstelling. Het stuk waarin de danseressen samen dansten vond ik het beste stuk. Het was heel mooi om horizontale lijnen te ontdekken in de hun bewegingen.”

Sylvie: “Ik kon ook meer genieten van Poetic Machine. De dansstijl van Esse Vanderbruggen vond ik zeer mooi: tegelijk vloeiend en rond, maar ook hoekig en schokkend. Het was fijn dat er in het laatste deel van Poetic Machine echt een soort van dialoog was tussen de danseressen. Het continu draaien en die bewegingen waren zeer boeiend. Bij Andrade vond ik het niet simpel om in de voorstelling te komen. De danseres maakte korte, heftige ‘tick’-achtige bewegingen en ik kon dit moeilijker plaatsen. Toen de muziek vervormd werd, ontstond er een andere soort beweging die ik interessanter vond.”

Waarover gaan de voorstellingen volgens jullie?

Sylvie: “De bewegingen in Andrade deden me denken aan videoclips. De (pop)muziek en de bewegingen werden vervormd en vertraagd. Het gaat voor mij over de mainstream dans en muziek. En misschien ook over consumeren, slikken en oppervlakkig in het leven staan. De voorstelling toonde een spastische vervorming van alles wat je moet nadoen. Het opleggen van hoe je moet dansen en bewegen. Ik zag in de danseres iemand die daar wil tegen ingaan.”

Josiane:Poetic Machine had voor mij een erg psychologisch aspect. Het toonde een danseres en haar alter-ego. Tijdens de voorstelling zagen we ook vaak geen gezichten van de danseressen. Op het ene moment bedekten de haren het gezicht en op het andere moment zat haar hoofd in een grote ballon of in een soort van harnas. Sarah Bostoen wil volgens mij hiermee zeggen dat we af en toe een masker dragen waarachter onze echte ik zich verschuilt. Of dat we misschien gevangen zitten in die andere ik…”

Zien jullie een link tussen de 2 voorstellingen van de double-bill?

Sylvie: “Je ziet heel wat scenografische gelijkenissen. Het licht speelde in beide voorstellingen een prominente rol. In Poetic Machine zag je lichtflitsen die volgens mij bedoeld waren om je wat scrhik aan te jagen. Toen het felle licht in Andrade recht in het publiek scheen, voelde dat aan als een soort reflectiemoment voor het publiek. In beide voorstellingen zit iets bevreemdends, iets wat moeilijk te vatten valt. Beide voorstellingen waren ook donker en mysterieus.”

Josianne: “Het bijna psychopathische karakter en de krampachtige bewegingen kwamen terug in beide voorstellingen. Ik bleef wat op mijn honger zitten na de 1ste voorstelling maar na het zien van de 2e voorstelling zag ik meteen de link tussen de 2 voorstellingen en zet het de 1ste voorstelling in een perspectief. Ze versterken elkaar en zo kreeg je meer een ‘af’ verhaal.”

Jullie hebben ook ervaring met dansworkshops? Binnenkort start de workshop met Sarah Bostoen, gelinkt aan Poetic Machine. Hebben jullie nog een boodschap voor de jongeren die nog aan het twijfelen zijn om mee te doen?

Sylvie: “Doe gewoon mee! Een dansworkshop kan je veel nieuwe zaken aanleren dat je in een gewone dansschool niet zult leren. Zo’n workshopreeks leert je ook om op een andere manier naar dans te kijken. Zo’n jonge choreografe als Sarah Bostoen kan je wel tips en tricks meegeven. En vaak is het op maat van de deelnemers, dus hoef je geen schrik te hebben om mee te doen.”

DANSWORKSHOP ZOEKT: 15 enthousiaste deelnemers!!

We zoeken nog een aantal deelnemers (vanaf 16 jaar) om deel te nemen aan de dansworkshop Poetic Machine bis, waarin Sarah Bostoen je meeneemt in haar choreografisch denken. Ervaring is absoluut niet vereist. Grijp deze unieke kans en schrijf je NU in!

Meer info op: https://www.schouwburgkortrijk.be/programma/474/Sarah_Bostoen/Spiegelproject/

Ambassadeurs van Schouwburg Kortrijk pennen hun gedachten neer over voorstellingen, artiesten en repetitieprocessen.

Ambassadeurs van Schouwburg Kortrijk pennen hun gedachten neer over voorstellingen, artiesten en repetitieprocessen.