East: waar fysica dans ontmoet & vonken geeft!

Vorige donderdag, 13 oktober, was het stuk ‘East’ van Arco Renz te bewonderen in de schouwburg te Kortrijk. Arco Renz, die bekend staat om zijn abstractie en integratie van media interfaces, maakte ook vanavond zijn naam waar. Eén enkele danser weet het podium te vullen met een indrukwekkende choreografie geïnspireerd op fysische verschijnselen. Ook het lichtwerk en de beats van de live dj dragen mee tot een nooit eerder gezien visueel schouwspel.

Het begin zit er boenk op. Letterlijk. De eerste geluidsgolven vullen de zaal en zo ook de nieuwsgierigheid. Het tempo verhoogt, de spanning stijgt, een danser verschijnt. Met een bamboestok in de hand al op en neer springend vult hij de eerste minuten. Aanvankelijk vrees ik dat het wat langdradig zal worden, maar die angst ebt weg naarmate de voorstelling vordert. Er is naast de dans namelijk een heleboel anders te spotten op het podium. Zowel het lichtspektakel als de muziekkeuze als de attributen houden de geest wakker. Dit alles in combinatie met de choreografie levert een schouwspel op waar je je ogen niet af van kan houden. Wanneer na het eerste stuk de lange bamboestok van het toneel verdwijnt, staan mijn verwachtingen hoog gespannen. Helaas krijg ik niet helemaal waar ik op had gehoopt. Een nieuwe stok verschijnt en de voorafgaande routine herhaalt zich. Naar mijn mening een beetje langdradig, wat het respect voor de danser niet wegneemt. Precies een halve weerwolf die een techniek en uithoudingsvermogen heeft om u tegen ze zeggen. Misschien niet de meest technische dans, wel de meest unieke.

Middenin het stuk verandert de sfeer en is iedereen weer helemaal wakker. Onze danser-weerwolf ondergaat een transformatie naar danser-kerstboom: zijn lichaam is helemaal bedekt met lichtjes. Kronkelend laat hij de lichtjes werken wat een adembenemend tafereel oplevert.

In het laatste laat Arco Renz zijn fantasie de vrije loop gaan. Grote plastieken bollen waaien als het ware het podium op. Er heerst een heel zweverige, romantische sfeer. Wanneer de danser in één van de bollen lijkt te verdwijnen, voel je magie. De voorstelling bereikt zijn hoogtepunt met ook hier een doordachte combinatie van licht, muziek en beweging. Een echte streling voor het oog. Wel zou ook dit deel wat korter kunnen. Niet alleen zou de aandacht langer blijven, ook zou het magische effect sterker doorkomen.

Al bij al een visuele topervaring.

Door: Ines Thiers

Ambassadeurs van Schouwburg Kortrijk pennen hun gedachten neer over voorstellingen, artiesten en repetitieprocessen.