Al een reeks performances lang weet Jan Martens de bijzondere gewone mens treffend op een podium te vatten. Vorig jaar deed hij dat in Kortrijk nog met “The Common People”, zijn performance waarin hij vrijwilligers begeleidde tot een ontmoeting op het podium. Voor “Rule Of Three” keert hij terug naar dans, hoewel de voorstelling zo veel meer dan dat is. Drie ingrediënten die dit stuk meer dan de moeite waard maken om te ontdekken:

  • One Musician
  • Two Atmospheres
  • Three dancers

ONE MUSICIAN

Martens deed voor “Rule Of Three” een beroep op de Amerikaanse componist NAH, die het leeuwendeel van de voorstelling live op drum begeleid. Samen met de elektronische soundtrack zorgt dit voor een unieke extra dimensie die de levendigheid van de performance tot diep vanbinnen voelbaar maakt. De kolkende muziek zorgt ook voor een intrigerend contrast met het kader van de schouwburg.

TWO ATMOSPHERES

De choreografie speelt zich af in twee luiken. Het eerste luik bestaat uit drie rondes waarvan elke steeds een reductie van de vorige is. Net wanneer je vat op de voorstelling lijkt te krijgen, vat deze echter een intiem tweede luik aan. De aard daarvan blijft best een verrassing, maar speelt een slim spel met het verwachtingspatroon van het publiek.

THREE DANCERS

En niet zomaar de minste. Het trio dat hier het podium het hunne maakt beheerst niet alleen de danskunst, maar beschikt ook over een imposant uithoudingsvermogen en tegelijkertijd de capaciteit om gevoel over te brengen.

Martens combineert elementen uit zijn vroegere werk tot een unieke nieuwe cocktail. Hij herintroduceert de dansante choreografie van zijn vroegste werk, knipoogt naar de spartaanse sportbewegingen van “The Dog days Are Over”, maar vergeet niet de intieme emotie die “Sweat Baby Sweat” en “The Common People” zo rakend maakten. Deze pure menselijkheid begint meer en meer zijn signatuur te worden en maakt van deze voorstelling opnieuw meer dan gewoon dans of performance, maar een echte ervaring.

Door: Tom De Moor

Ambassadeurs van Schouwburg Kortrijk pennen hun gedachten neer over voorstellingen, artiesten en repetitieprocessen.

Ambassadeurs van Schouwburg Kortrijk pennen hun gedachten neer over voorstellingen, artiesten en repetitieprocessen.